STIINTA.org

Spectacol cosmic rar! Ploaia de meteori Draconide va ilumina cerul nocturn din emisfera nordică

Ploaia de meteori Draconide
Credit imagine: Getty Images

În nopțile de marți și miercuri (8 și 9 octombrie), cerul va fi împânzit de „stele căzătoare” datorită ploii de meteori Draconide, care are loc anual.

Deși nu este considerat unul dintre cele mai impresionante evenimente ale anului, ploaia de meteori Draconide are un avantaj deosebit: poate fi observată după lăsarea întunericului, spre deosebire de alte ploi de meteori care sunt vizibile cel mai bine în orele dinaintea zorilor.

Acest lucru se datorează punctului radiant al Draconidelor — constelația Draco, vizibilă în emisfera nordică în fiecare noapte, indiferent de oră, deoarece este o constelație circumpolară. Draco pare să se învârtă în jurul stelei polare Polaris, fiind vizibilă în permanență în emisfera nordică.

Potrivit American Meteor Society, Draconidele sunt o ploaie de meteori variabilă, ceea ce înseamnă că se așteaptă un spectacol modest, însă există șanse minime pentru o activitate mai intensă. Conform EarthSky.org, se estimează că în timpul maximului de activitate vor fi aproximativ 10 meteori pe oră, ceea ce face seara de 8 octombrie o ocazie bună pentru a privi cerul în speranța de a vedea câteva „stele căzătoare”.

Constelația Draco, una dintre cele mai mari din emisfera nordică, se vede cel mai bine în această perioadă ca o coadă șerpuită, formând o vagă formă de Z deasupra constelației Carul Mare, spre nord-nord-vest. Draco găzduiește obiecte cerești spectaculoase, precum Nebuloasa Ochiul de Pisică (NGC 6543), Galaxia Mormoloc (UGC 10214) și Galaxia Fus (M102).

Timpul maxim pentru observarea Draconidelor este ideal, având în vedere condițiile cerului. Pe 8 octombrie, un semilună crescătoare și Venus vor fi vizibile spre vest, dar vor dispărea la câteva ore după apus, lăsând un cer întunecat, perfect pentru observarea meteorilor.

Ca toate ploile de meteori, Draconidele apar atunci când Pământul trece printr-un nor de resturi stâncoase lăsate în urmă de o cometă. În acest caz, este vorba despre cometa 21P/Giacobini-Zinner, care traversează sistemul solar și orbita Pământului o dată la 6,5 ani, conform NASA.

Surse articol:
livescience.com
Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor.