O echipă de oameni de știință din Japonia a realizat o intervenție revoluționară, reparând o gaură în retina unui maimuțoi cu ajutorul unui plasture derivat din celule stem umane, potrivit stiinta.org.
Această reușită, detaliată într-un studiu publicat pe 3 octombrie în revista Stem Cell Reports, marchează un pas important în domeniul transplantului de retină. Retina este stratul de celule sensibile la lumină din spatele ochiului, iar deteriorarea sau bolile acesteia pot duce la pierderea vederii sau chiar la orbire.
De multe ori, aceste afecțiuni sunt greu de tratat. Uneori, medicii pot muta o porțiune a retinei pacientului din margini spre centru, dar această tehnică lasă inevitabil pete oarbe în câmpul vizual periferic.
Studiul s-a concentrat pe repararea unei găuri maculare, o afecțiune rară în care se dezvoltă o gaură în centrul retinei, la nivelul foveei. Foveea este esențială pentru vederea centrală și pentru focalizarea clară a imaginilor. Găurile maculare apar adesea atunci când substanța gelatinoasă din interiorul ochiului se retrage de pe retină, cauzând rupturi. Aproximativ 90% dintre aceste cazuri pot fi tratate chirurgical, însă 10% dintre pacienți rămân cu vedere încețoșată sau pete oarbe.
Dr. Michiko Mandai, director al centrului de cercetare de la Kobe Eye Hospital, lucrează de ani de zile la dezvoltarea unor versiuni miniaturale de retine cultivate în laborator din celule stem. Aceste „organoide” retiniene sunt foițe de celule fotosensibile derivate din celule stem, care pot fi orientate să se dezvolte în orice țesut din corp.
În 2019, Mandai și echipa ei au avut ocazia de a testa aceste foițe pe o gaură maculară, după ce un maimuțoi japonez (Macaca fuscata) de la un alt laborator nu a mai putut efectua sarcini vizuale. Analizând problema, cercetătorii au descoperit că maimuțoiul avea o gaură maculară. Animalul a fost transferat la laboratorul lui Mandai pentru a fi operat.
Folosind o foiță retiniană derivată din celule stem umane, echipa a realizat un transplant la nivelul retinei maimuțoiului, similara aplicării unui plasture pe o haină ruptă. După intervenție, s-a observat o îmbunătățire a performanțelor vizuale ale animalului.
Singura complicație observată a fost o respingere ușoară a plasturelui la patru luni după operație, ceea ce a fost rezolvat cu ajutorul unor injecții cu steroizi, care au suprimat răspunsul imun. Dr. Mandai a explicat că această reacție ar putea fi cauzată de natura interspecifică a transplantului și că, în cazul unui transplant de țesut uman la om, riscul unei respingeri ar fi mai mic.
La șase luni după operație, cercetătorii au extras ochiul maimuțoiului pentru a analiza plasturele. Au descoperit că s-au format celule vizuale noi — bastonașe și conuri — însă nu au putut confirma dacă celulele transplantate au stabilit conexiuni funcționale cu celulele retinei originale ale maimuțoiului.
Această tehnologie inovatoare oferă noi speranțe pentru tratamentul unor afecțiuni oculare care în prezent sunt dificil de gestionat. Deși mai sunt necesare cercetări suplimentare, transplanturile retiniene cu celule stem ar putea, în viitor, să devină o soluție eficientă pentru restabilirea vederii la pacienții care suferă de boli degenerative ale ochilor, cum ar fi retinita pigmentară.